Het laten impregneren van je muren lijkt een simpele taak. Je spuit een impregneermiddel met hogedruk tegen de muur waarna deze waterafstotend wordt. Toch is dit een klus waarbij een goede planning essentieel is. Doe je dit correct, dan zal je vele jaren van je nieuwe geïmpregneerde muur kunnen genieten. En dit brengt naast waterafstotende kwaliteiten ook andere voordelen met zich mee. Zo heeft het impregneermiddel brandwerende en isolerende kenmerken, stoot het vuil en aanslag af en zijn de werkzaamheden relatief goedkoop. Heb jij een muur die je wilt impregneren? Gebruik dan de volgende tips om dit zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen.
Tip 1: doe het goed
Om de langste levensduur en het beste resultaat te bereiken is het van groot belang dat de muur geen gebreken vertoont. Het spreekt voor zich dat het weinig nut heeft een muur te impregneren als deze bijvoorbeeld scheuren en gaten bevat. Gebruik deze mogelijkheid dus om je muren eens goed te laten inspecteren en repareren. Eventueel laat je een renovatie uitvoeren waarna je muren er weer tientallen jaren tegenaan kunnen. Na het repareren zorg je dat de muren goed schoon zijn en geen stof of vuil meer bevatten. Weet je zeker dat de muur in orde is, dan kun je overgaan op het impregneren ervan. Je houdt hier muren aan over die niet allen waterafstotend zijn, maar die er ook weer helemaal fris en als nieuw uitzien.
Tip 2: een groter oppervlak is goedkoper
De meeste impregneerbedrijven vragen een prijs per vierkante meter. Deze gaat omlaag als het oppervlak dat je kunt aanbieden groter is. Het is dus altijd verstandig alle muren die je hebt tegelijkertijd te laten behandelen, omdat je dan goedkoper uit bent dan wanneer je dit in fases laat doen. Daarnaast is er een kans dat je buren ook geïnteresseerd zijn hun muren te laten impregneren. Bieden jullie deze klus samen aan, dan kan het impregneerbedrijf efficiënter te werk gaan en zal deze geen problemen hebben een lagere prijs per vierkante meter te vragen.
Tip 3: zorg voor een goede ventilatie
Nadat je muren zijn geïmpregneerd kan water van buiten niet meer naar binnen. Een direct gevolg is ook dat water van binnen niet meer naar buiten kan worden afgevoerd. De muur ventileert niet meer, waardoor het water in de lucht geen kant meer op kan en er een grotere kans is op condensatievocht. Zorg dus na het impregneren voor een gezonde luchtcirculatie binnen. Plaats ventilatieroosters, laat een ventilatiesysteem aanleggen of zet regelmatig de ramen tegen elkaar open.
Tip 4: herhaal de behandeling tijdig
Een kwalitatief impregneermiddel heeft een levensduur van circa 10 jaar. Hierna is het tijd om de werkzaamheden te herhalen. Je muur zal dus niet voorgoed waterdicht zijn nadat deze is behandeld. Controleer bij het bedrijf waarmee je in zee bent gegaan hoeveel jaar garantie ze aanbieden. Als dit minder is dan 10 jaar is er een kans dat het impregneermiddel ook minder lang mee zal gaan.
Tip 5: impregneren is niet altijd een oplossing
Je kunt door je muren te impregneren veel problemen met vocht voorkomen en oplossen. Doorslaand vocht van buitenaf kun je hier bijvoorbeeld prima de baas mee worden. Ook als je een muur in de badkamer laat impregneren is de kans op schimmelvorming en andere vochtproblemen aanzienlijk kleiner. Toch is het niet altijd een oplossing. Is jouw grondwater bijvoorbeeld te hoog en zorgt dit ervoor dat je muren water opzuigen als een spons, dan is het een slecht idee om te impregneren. Dit optrekkende vocht moet ergens naartoe kunnen en een goed ventilerende muur is dan belangrijk. Los dus altijd dit soort problemen eerst op voordat je overgaat op het impregneren van je muren.
Tip 6: vergelijk plaatselijke bedrijven
De totale prijs die je betaalt voor het impregneren van je muren bestaat uit arbeidskosten en materialen. De materialen wegen met 70 procent verreweg het zwaarste wat je vertelt dat je weinig bespaart als je de klus zelf besluit op te pakken. Het is veel beter om impregneerbedrijven te vergelijken en zo de beste deal te vinden voor jouw specifieke situatie. Kies je voor plaatselijke bedrijven, dan kun je vaak hoge voorrijkosten vermijden. Daarnaast steun je zo de plaatselijke economie en kun je gebruik maken van handige professionele contacten die de specialist heeft opgebouwd. Als je op deze manier de beste prijs/kwaliteit verhouding kunt vinden, weet je zeker dat je nooit te veel betaalt voor de diensten die je ervoor terugkrijgt.
Tip 8: gebruik onze vergelijkingstool
Wij kunnen je hier al een heel eind op weg helpen bij het plannen van je klus. Als je op zoek bent naar betrouwbare regionale bedrijven, dan kun je hier onze vergelijkingstool invullen en snel offertes ontvangen. Deze vergelijk je vervolgens met elkaar op punten als kwaliteit, prijs en service, zodat je de beste specialist vindt met de beste prijs.