Of je nu je problemen met doorslaand vocht wilt bestrijden of je wilt die schitterende bakstenen muur in je badkamer behouden; door je muren te laten impregneren kun je deze voor een aantal jaren vochtafstotend maken. Daarnaast zijn geïmpregneerde muren brandwerend, isolerend, vuil- en aanslag afstotend en erg gemakkelijk schoon te houden. Gemiddeld gaat een impregneerbehandeling zo’n 10 jaar mee en per vierkante meter betaal je hier relatief weinig voor. Lees verder als je wilt weten wat de kosten precies zijn, hoe deze zijn opgebouwd en hoe je geld op de klus kunt besparen.

De kosten

De prijs voor het impregneren van je muren begint bij €7 per vierkante meter. Dat is niet veel, maar er zijn een aantal factoren die deze prijs kunnen doen stijgen. Zo moet de muur stofvrij en schoon zijn en mag deze geen gebreken vertonen. Is dit wel het geval, dan zal je ook moeten betalen voor schoonmaak- en/of herstelwerkzaamheden. Een gevelrenovatie wordt bijvoorbeeld vaak afgerond met het impregneren van de muren, omdat deze dan in een ideale staat verkeren om dit te doen. De onderstaande tabel geeft een indicatie van de bijbehorende kosten inclusief btw, arbeidsloon en materialen.

 

Werkzaamheden Prijs per m2
Enkel impregneren €7 – €14
Reinigen en impregneren €12 – €19
Voegen, reinigen en impregneren €30 – €37
Renoveren, voegen, reinigen en impregneren €32 – €39

 

  • Zelf impregneren: de goedkoopste optie die je hebt is de muren zelf te impregneren. Per vierkante meter impregneermiddel betaal je bij een bouwmarkt gemiddeld €5. Je kunt dus rekenen op een besparing van zo’n 30 procent. Hier komen dan alle benodigdheden nog bij, zoals een drukspuit en afdekmateriaal.
  • Gemiddelde prijzen: in de meeste gevallen kan de muur simpelweg worden gereinigd en geïmpregneerd. Dit kost zo’n €15 per vierkante meter. Naderhand heb je een schitterend schone muur die ook niet gemakkelijk weer vuil zal worden.
  • Volledige renovatie: in sommige gevallen zal een muur te slecht zijn om te impregneren en moet deze eerst worden gerenoveerd. Denk hierbij aan opnieuw voegen, defecte stenen vervangen en scheuren en gaten repareren. Daarna wordt de muur gereinigd en kan het impregneermiddel worden aangebracht. Voor een dergelijke behandeling kun je rekenen op zo’n €35 per vierkante meter.

 

De prijsopbouw

Zoals eerder al aangegeven bestaat het grootste gedeelte van de prijs uit materialen. De werkzaamheden zelf zijn vrij snel en gemakkelijk te voltooien, waardoor de arbeidskosten laag blijven. Geld besparen doe je dan ook niet direct door de klus zelf uit te voeren. De beste manier om een goede prijs te realiseren is door het vergelijken van impregneerbedrijven en de diensten die deze aanbieden. Het zal altijd voordelig zijn hier wat extra tijd in te steken. De kosten voor impregneerwerken bestaan voor 70 procent uit materialen, voor 25 procent uit arbeidskosten en voor 5 procent uit voorrijkosten.

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Voordat je besluit over te gaan op de werkzaamheden, kun je jezelf de volgende keuzes voorleggen. Deze hebben direct invloed op de prijs die je betaalt en kunnen je dus helpen je geld op de juiste plekken te investeren.

  • Doe-het-zelf of specialist: allereerst is het de vraag wie de klus gaat uitvoeren. Doe je dit zelf dan kun je rekenen op een besparing van rond de 15 tot 20 procent. Je zal naast het impregneermiddel namelijk ook moeten investeren in een drukspuit, veiligheidsmaatregelen, handschoenen, kleding, een ladder en afdekmateriaal. Het is dus de vraag of de besparing de extra moeite waard is.
  • Welk bedrijf gebruik je: vervolgens moet je een specialist kiezen en de kwaliteit en prijzen verschillen nogal per bedrijf. Het is zaak dat je de beste service krijgt voor de prijs die je ervoor zal betalen. Dit kun je alleen realiseren door zoveel mogelijk impregneerbedrijven te benaderen voor een offerte en deze grondig met elkaar te vergelijken.
  • Hoeveel vierkante meters laat je behandelen: het impregneren van een kleine muur is per vierkante meter duurder dan het impregneren van een groter oppervlak. Kun je het bedrijf een grote klus aanbieden, dan ben je gemiddeld dus goedkoper uit. Heb je meerdere muren die je wilt laten behandelen, bied deze dan tegelijkertijd aan, want in totaal betaal je dan minder.

 

Interessante bespaartips

Echt geld besparen doe je dus niet door de klus zelf op te pakken. Dit doe je door het bedrijf zorgvuldig uit te kiezen en je klus slim te plannen. De volgende tips kun je gebruiken om er zorg voor te dragen dat je niet te veel betaalt.

  • Een plaatselijk bedrijf: vergelijk voornamelijk offertes van plaatselijke bedrijven. Ga je toch verder weg, vergeet dan niet te controleren of er voorrijkosten in rekening worden gebracht. Een bedrijf buiten je regio kan goedkopere prijzen aanbieden, maar uiteindelijk duurder zijn omdat de voorrijkosten er nog bij komen.
  • Kwantumkorting: zoals al eerder aangegeven is de prijs per vierkante meter afhankelijk van de omvang van de muur. Als jij het aantal vierkante meters niet kan verhogen, kan misschien je buurman dit wel. Door de klus samen aan te bieden kan het impregneerbedrijf efficiënter werken en dus de prijs verlagen.

 

Vergelijk offertes

Bescherm je muren tegen vocht en begin hier met het plannen van jouw impregneerklus. Door gebruik te maken van onze vergelijkingstool kun je snel en gratis een aantal offertes ontvangen van betrouwbare specialisten uit jouw buurt. Gebruik deze bij je marktonderzoek en je weet zeker dat je de beste deal zal vinden voor jouw impregneerwerken.