Heb je een mooie bakstenen muur blootgelegd in de keuken en wil je deze beschermen tegen kookvocht? Of heb je problemen met doorslaand vocht in je gevel en wil je hier een oplossing voor vinden? In deze, en uiteraard ook meerdere, gevallen kun je overwegen de muren te (laten) impregneren. Door een impregneermiddel onder hogedruk tegen de muur aan te spuiten wordt deze waterafstotend gemaakt en zullen je vochtproblemen in de meeste gevallen worden voorkomen of worden opgelost. Geïnteresseerd? Gebruik dan onderstaande checklist bij het inplannen van de werkzaamheden.

Check 1: is de muur geschikt?

Alhoewel de meeste muren probleemloos kunnen worden geïmpregneerd, zijn niet alle muren geschikt voor deze behandeling. Ook is het mogelijk dat je bepaalde problemen met vocht verergerd in plaats van verbeterd. Het is dus verstandig jezelf allereerst af te vragen of jouw situatie geschikt is voor dit type werkzaamheden. In de volgende gevallen kunnen de muren niet worden geïmpregneerd.

  • De muur vertoont gebreken: als de muur oud is, gaten en/of scheuren bevat of vuil is, kan deze (nog) niet worden geïmpregneerd. Allereerst moet de muur schoon en stofvrij zijn, zodat het impregneermiddel goed hecht en dus zo lang mogelijk dienst kan doen. Daarna moeten defecte voegen en stenen worden vervangen en gaten worden gedicht. Deze werkzaamheden vallen onder een volledige muurrenovatie en zijn prijzig. Naderhand kan je muur er echter weer tientallen jaren tegenaan, ziet deze er weer als nieuw uit en beschermt hij je gemiddeld 10 jaar tegen vocht.
  • Het materiaal kan niet worden behandeld: niet alle materialen lenen zich er goed voor geïmpregneerd te worden. Voor houten, bakstenen of crepi muren is dit doorgaans geen probleem, maar andere materialen die het impregneermiddel minder goed absorberen zijn hier niet geschikt voor. Glanstegels, bijvoorbeeld, of muren die beschilderd zijn met een bepaald type verf. Daarnaast kan het materiaal bepalen welk type impregneermiddel moet worden gebruikt. Je specialist weet hier voldoende over en kan je bij twijfel met advies bijstaan.
  • Er is sprake van optrekkend vocht: wil je doorslaand vocht voorkomen of oplossen? Dan is impregneren een uitstekende methode. Is er echter sprake van optrekkend vocht in je muren, dan zal dit probleem na het impregneren gewoon blijven bestaan. Sterker nog, de ventilatie van de muren zal verslechteren waardoor het vocht dat de muren intrekt nog slechter kan worden afgevoerd. De problemen zullen dus verergeren, met allerlei gevolgen van dien. Los in dat geval dus eerst het probleem met optrekkend vocht op, voordat je overgaat op het impregneren van de muur.

 

Check 2: zelf impregneren of een specialist inhuren?

Een volgend punt dat je jezelf kunt afvragen is of je de muur zelf wilt impregneren of dat je hier een specialist voor in wilt schakelen. Deze keuze is aan jou en zal te maken hebben met het type muur dat je wilt behandelen en met je doe-het-zelf ervaring. Een kleine muur in de badkamer kun je in principe prima zelf impregneren, maar betreft het je gevel, dan is het verhaal misschien anders. Je zal moeten investeren in het impregneermiddel, een afdekmateriaal, veiligheidskleding, een trap en een drukspuit waardoor de besparing niet erg groot is. Je kunt door de klus zelf op te pakken rekenen op een prijs die met 15 tot 20 procent naar beneden gaat. En aangezien je dan een garantieregeling misloopt en zelf ook veel tijd en energie kwijt bent, is dit voor veel mensen een goede reden om toch een impregneerbedrijf in te schakelen.

Check 3: de beste deal vinden

Zoals meestal het geval is zijn er ook goedkope en duurdere impregneerbedrijven. Daarbij zijn er ook bedrijven die betere kwaliteit en service verlenen dan een andere. Omdat het impregneermiddel duur is vergeleken met de arbeidskosten en het daarom weinig oplevert als je zelf de klus oppakt, kun je vaak flink geld besparen door de beste deal te zoeken bij het meest geschikte bedrijf. Om je hierbij te helpen, kun je een aantal specialisten naast op de prijs ook vergelijken op de onderstaande punten.

  • Kwaliteit: het lijkt misschien moeilijk om de kwaliteit van een bedrijf af te lezen van een website, maar toch kan dit je meer vertellen dan je denkt. Een erkend bedrijf met certificeringen moet bijvoorbeeld regelmatig bewijzen aan strenge eisen te voldoen en deze hebben te maken met punten als veiligheid, vakmanschap, klantvriendelijkheid en milieuvriendelijkheid. Kijk dus naar erkenningen, keurmerken en certificeringen als bewijs van kwaliteit.
  • Garantieregeling: als een specialist je een goede garantieregeling geeft, dan zijn ze zelf ook overtuigd over hun eigen werk. Een goed impregneerbedrijf dat een kwalitatief impregneermiddel gebruikt zal niet bang zijn hier 10 jaar garant voor te staan. Controleer dus altijd de garantieregeling voordat je met een bepaald bedrijf in zee gaat.
  • Dienstverlening: naast goed werk en een correcte nazorg is het ook niet onbelangrijk dat je als klant juist wordt behandeld. Hier kunnen de klantenrecensies je veel over vertellen. Zoek dus naar informatie over wat voorgaande klanten over het desbetreffende bedrijf te melden hebben. Kijk naar de goede punten, maar vergeet niet ook de negatieve recensies te lezen en te kijken naar de reactie van het impregneerbedrijf. Dit kan je veel leren over de werkethiek en integriteit van de specialist.

 

Vergelijk offertes

Is het tijd om impregneerbedrijven te gaan vergelijken? Dan kun je onze vergelijkingstool gebruiken bij je onderzoek. Door de gegevens over de klus zo precies mogelijk in te vullen kun je snel een aantal offertes ontvangen op maat gemaakt voor jouw situatie. Zo kun je direct zien wat deze betrouwbare en regionale bedrijven jou kunnen bieden voor welke prijs.